Ringen

Momenteel besteed ik erg veel aandacht aan het aflezen van ringen. Door de boeiende verhalen die achter de ringen of halsbanden schuilgaan is het als het ware een hobby binnen een hobby geworden. Op deze pagina meld ik al mijn afgelezen ringen uit Twente van Ganzen of Zwanen, vanaf begin 2012.

Toendrarietgans
De Toendrarietganzen zijn voornamelijk voorzien van een gele halsband, met een inscriptie. De inscriptie bestaat uit een een Lettercombinatie of Lettercijfer combinatie.

O84

Een mannetje uit het jaar 2007 geringd in Duitsland nabij Leipzig.De vogel is teruggemeld uit Duitsland, Nederland en Polen. Ik zag de vogel op 6 Februari 2012 in een weiland bij Vriezenveen.

Ringgegevens O84 - Bron, Geese.org
Ringgegevens O84 – Bron, Geese.org

ADP

Een mannetje uit het jaar 2009, In Noord-Brabant voorzien van de gele halsband. De vogel was op 6 Februari 2012 in dezelfde groep aanwezig als “O84”. Naast Nederland is de vogel ook in Duitsland, Zweden en Finland waargenomen.

Ringgegevens ADP - Bron, Geese.org
Ringgegevens ADP – Bron, Geese.org

AKG

Een mannetje dat geringd is op 16 Januari 2012 in de Bikkerpolder bij Eemdijk. De vogel verbleef tussen 4 en 8 Februari rondom de Engbertsdijksvenen en is daar door drie verschillende waarnemers afgelezen. Op 8 Februari fourageerde de vogel op grasland. Nadien is de vogel in Polen en Duitsland gezien.

Ringgegevens AKG - Bron, Geese.org
Ringgegevens AKG – Bron, Geese.org

R13

R13 is een vrouwtje dat geringd is in 2011 in Rusland. Over deze vogel heb ik al eens uitgebreid bericht op de hoofdpagina van dit blog. De vogel was ter plaatste langs de Leidijk-Oost nabij Westerhaar op 20 December 2012. Dit is was de tweede opeenvolgende winter dat deze vogel een periode rondom de Engbertsdijksvenen aanwezig was.

Ringgegevens R13 - Bron, Geese.org
Ringgegevens R13 – Bron, Geese.org

AZT

AZT is een mannetje dat is geringd op 30-01-2010 in Noord-Brabant. Ik heb op 18 Januari 2013 waargenomen tussen Aadorp en Vriezenveen. De vogel fourageerde op grasland temidden van 600 soortgenoten. Verder is de vogel waargenomen in Polen en Duitsland.

Ringgegevens AZT - Bron, Geese.org
Ringgegevens AZT – Bron, Geese.org

J44

J44 is op 9 Oktober 2008 geringd nabij de Gulpersee in het oosten van Duitsland. De vogel fourageerde op 23 Januari tussen ruim 800 andere ganzen op een grasland perceel nabij Vriezenveen. De vogel is tevens waargenomen in Polen. Op Woensdag 30 Januari zag ik de vogel weer, pakweg een kilometer noordelijk dan de eerste waarneming.

Ringgegevens J44 - Bron, Geese.org
Ringgegevens J44 – Bron, Geese.org
Mijn waarnemingen van J44, de onderste pointer is van vorige week. Bron, Geese.org
Mijn waarnemingen van J44, de onderste pointer is van vorige week. Bron, Geese.org

U02

U02 is een vrouwtje dat op 22 December 2007 is geringd nabij Lith in Noord-Brabant. De laatste waarneming in Nederland dateert al weer van 2 December 2009, toen ze werd gezien bij Lemmer. De vogel is dus een tijdje uit beeld geweest in Nederland! Op zaterdag23 Februari 2013 trof ik haar in blakende gezondheid aan op een grasland nabij Vriezenveen. de Vogel fourageerde in dezelfde groep als “BEP” en “BEH”. Deze worden als de ringgegevens beschikbaar zijn toegevoegd op het blog.

Ringgegevens U02 - Bron, Geese.org
Ringgegevens U02 – Bron, Geese.org

Kolgans

Ook voor Kolganzen bestaat er een ringprogramma. Ook deze ganzen worden voorzien van een halsband, Echter wel een halsband met een zwarte kleur en een witte inscriptie. Tot op heden heb ik twee Kolganzen in Twente kunnen aflezen.

2TT

2TT is een vrouwtje dat op 03 Januari geringd is in Nederland. De vogel is voornamelijk waargenomen in Nederland, maar ook enkele keren in Duitsland. Er is zelfs een waarneming uit Letland! Ik heb de vogel gezien bij Vriezenveen op 6 Januari 2012.

Ringgegevens Kolgans 2TT – Bron, Geese.org

1KG

1KG is een mannetje dat op 8 Mei 2010 is geringd in Rusland. De vogel verbleef in dezelfde groep ganzen als “2TT”. Buiten de ringlocatie is de vogel alleen nog maar een Nederland en Duitsland waargenomen.

Kolgans 1 KG - Bron, Geese.org
Ringgegevens Kolgans 1 KG – Bron, Geese.org
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s