Hoppa!!!

Vanochtend heb ik eindelijk na vele jaren wachten mijn eerste hop in de regio gezien! De hop is een van de meest karakteristieke vogels binnen Europa, en ook door de beginnende vogelaar doorgaans prima op naam te brengen. Met zijn lichtbruin, wit en zwarte verenkleed is zij een markante verschijning. In vlucht heeft de vogel een bijna vlinderachtige aanblik. Broeden doet de soort tegenwoordig voornamelijk in Zuid-Europa, maar ook in Oost-Duitsland en verder oostelijk komt de hop voor. In Nederland is sporadisch een territorium houdende vogel aanwezig, met name in insectenrijke kleinschalige landschappen kan de soort dan worden aangetroffen. In Twente is de hop echter een zeer zeldzame gast, die de afgelopen jaren slechts enkele malen is waargenomen waarbij het dikwijls ook nog een overvliegend exemplaar betrof. Verschillende keren ben ik achter deze meldingen aangegaan, altijd viste ik achter het net. Tot afgelopen ochtend…

Gisteravond werd er een hop gemeld in een tuin in Nijverdal, alwaar later op de avond een enkele glimp van de vogel werd opgevangen. Voor mij reden genoeg om vroeg te vertrekken. In verband met een mogelijk vroeg vertrek van de vogel neem ik het zekere voor het onzekere en zit ik vanochtend om kwart over vijf al in de auto. Eenmaal aangekomen in de wijk stijgt de spanning, zou de vogel er nog zitten? De wijk vormt perfect foerageergebied voor de hop, voor alle woningen ligt een brede strook kort gemaaid gazon. Na tien minuten zoeken is het eindelijk raak! De vogel vliegt op om na enkele meters weer te landen. Gedurende een kwartier volg ik de vogel behoedzaam, waarbij ik ook twee keer een opgezette kuif te zien krijg, kicken!! Na een tijdje vliegt de vogel een aanliggende tuin in.

Hop
Hop

Eindelijk heb ik de vogel dan in de regio gezien, en dat op schitterende wijze. Uitermate tevreden rij ik richting het werk, een prachtige herinnering rijker!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s