Salamanders van het zuiden

Vandaag een keer een berichtje van buiten de Twentse grenzen. Vanwege mijn werk als ecoloog kom ik af en toe in fraaie natuurgebieden of verricht ik werkzaamheden in de nabijheid van die gebieden. Tot een maand geleden waren er nog twee watersalamander soorten die ik nog nooit in het wild had gezien. Het gaat hier om de alpenwatersalamander en de vinpootsalamander. Beide soorten kennen een hoofdzakelijk zuidelijke verspreiding, ten zuiden van de grote rivieren.

De vinpootsalamander is de kleinste Nederlandse salamandersoort, de soort komt voor in Brabant en Limburg. Enkele weken geleden heb ik gedurende werktijd drie exemplaren weten te vangen. Tijdens de onderzoeken worden waterelementen bemonsterd met een schepnet om de aan- dan wel afwezigheid van soorten aan te tonen. Het vangen van deze schitterende soort kwam vrij onverwachts, hetgeen de waarneming des te mooier maakt! De mannetjes hebben kenmerkende zwemvliezen tussen de achterpoten en een verlengde staart, op de foto is dit goed te zien.

Vinpootsalamander
Vinpootsalamander

Vanochtend ben ik voor het werk in de Overasseltse vennen. Tijdens het veldwerk stuit ik op een overwinterende alpenwatersalamander. Het beest heeft een prachtige, donkere kleur met een helder oranje buik. Geweldig beest!

Alpenwatersalamander - Overasseltse ven
Alpenwatersalamander – Overasseltse vennen
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s