Amfibieën trek bij het Kristalbad

Met het eindigen van de winter en het naderende voorjaar worden ook de in ons land levende amfibieën weer actief. Afhankelijk van de soort kan de trek richting het voortplantingswater al in januari beginnen. Onder gunstige omstandigheden kan deze trek massaal plaatsvinden. Vaak moeten de kikkers, padden en salamanders ook enkele wegen oversteken voordat zij bij het voortplantingswater arriveren. Dergelijke wegen kunnen dan veranderen in een macaber slachtveld, omdat de dieren auto’s, overig gemotoriseerd verkeer en fietsers niet snel genoeg kunnen ontwijken.

In en rondom Hengelo zijn er verschillende plekken waar deze trek plaatsvindt. Een van de plekken waar flinke padden en salamandertrek kan optreden is het Kristalbad. Hier vormt de F35 fietssnelweg een barrière voor de dieren, en zijn reeds vele dieren doodgereden. Gelukkig is er vorig jaar een paddenscherm in combinatie met amfibieën tunnels geplaatst zodat het aantal slachtoffers dit jaar hopelijk binnen de perken blijft. Het plaatsen van het scherm is in ondermeer te danken aan de enthousiaste vrijwilligers van de paddentrek Hengelo. Gedurende het seizoen zetten verschillende vrijwilligers iedere avond padden, kikkers en salamanders over, met als doel het aantal verkeersslachtoffers te beperken.

Afgelopen maand heb ik mijzelf ook aangemeld als vrijwilliger. De afgelopen twee dagen heb ik samen met een tiental andere vrijwilligers een zo’n 180 kleine watersalamanders overgezet die op het fietspad van de F-35 waren beland. Het feit dat er gewerkt wordt met enthousiaste vrijwilligers, de gezelligheid onderling, en het directe resultaat van amfibieën die veilig hun weg naar het voortplantingswater kunnen vervolgen maakt het werk meer dan waard!

Kleine watersalamanders - klaar om veilig te worden overgezet
Kleine watersalamanders – klaar om veilig te worden overgezet

Lijkt het je leuk ook mee te helpen met het overzetten van de prachtige amfibieën??

Aanmelden als vrijwilliger kan via deze link

http://www.paddentrekhengelo.nl/site/vrijwilligers.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s