Roestende Ransuilen en Zinderende Kraanvogeltrek!

Het is tegen half 1 als ik op zoek ga naar een aantal roestende ransuilen. Op verschillende plekken in Twente kan deze soort worden aangetroffen. Met name in het winterhalfjaar zoeken de uilen het gezelschap van elkaar op vaste roestplaatsen.

Ransuil - Twente
Ransuil – Twente
Ransuil - Twente
Ransuil – Twente

Na enkele minuten zoeken vind ik de roestplaats en zie ik drie uilen zitten. Een exemplaar kijkt mij even aan, daarbij een verbaasde blik tonend. Wat een schitterende beesten zijn uilen toch! Ondanks de harde wind lukt het me om een aantal digiscoopplaatjes en een digiscoop filmpje te maken van de uilen.

Na een uurtje te hebben genoten besluit ik om verder te rijden want ik krijg steeds meer berichten over flinke kraanvogeltrek, in de hoop een graantje mee te pikken rijd ik richting Losser. Enkele uren later staat de wereld op zijn kop. Tegen twee uur arriveer ik op de Oelemars. Direct na aankomst zie ik de eerste groep met 60 kraanvogels passeren. Direct gevolgd door de volgende groep. Van alle kanten vliegen de kranen me om de oren. Tegen deze aantallen is geen teller bestand, gelukkig krijg ik snel hulp van Henk en Sander. Samen zien we prachtige groepen overkomen, de grootste daarvan is 550 exemplaren! Deze groep besluit om recht boven de telpost hoogte te winnen, een fenomenaal gezicht, waar Sander Wansing een schitterende film van maakt.

Gedurende de volgende uren blijven de kraanvogels, in vrijwel onafgebroken stroom op de telpost beuken. Waar de groepen eerst nog vrij klein zijn, vaak bestaande uit enige tientallen exemplaren worden ze gaandeweg de middag groter tot 350 exemplaren per groep. Ook zien we verschillende keren kleinere groepen samensmelten waarbij de groepssamenstelling toeneemt tot 200 exemplaren. Stilletjes beginnen we te denken aan een nieuw dagrecord, het huidige dagrecord staat op 8335 op 5 maart 2013. Met iedere groep komt evenaring van het record dichterbij en tussen vier en half vijf wordt het record geëvenaard, om vervolgens snel verder op te lopen. Zelf tel ik tot vijf uur, en zie ik 10366 kraanvogels in drie uur tijd, een verbluffend aantal dat alle verwachtingen te boven gaat!!

Uiteindelijk wordt er vanaf zes uur weer geteld en stokt de teller op 10641 kraanvogels, waarbij het oude dagrecord met meer dan 2000 exemplaren is aangescherpt! Ik vermoed dat het nog erg lang gaat duren voordat ik weer dergelijke kraanvogeltrek in Twente zal aanschouwen!!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s