Roodkeelduiker

Koning winter verlaat bijna het land en het voorjaar staat al weer bijna voor de deur! Dat is niet alleen te merken aan de al langer wordende dagen, ook de vogels beginnen al weer aan het voorjaar te denken. Enkele weken geleden begon de grote lijster al met zingen, ten tijde van schrijven fluiten ook de merels al goed en begint ook de zanglijster aan zijn lied. Vandaag staat echter de roodkeelduiker in het zonnetje. De roodkeelduiker is een typische wintergast die maar mondjesmaat in het binnenland wordt gezien. Ik heb deze soort pas een keer eerder in Twente gezien namelijk in 2010. Destijds zag ik de vogel eind november op de Oelemars bij Losser. Toeval of niet, de laatste jaren heeft de Oelemars bijna patent op de Roodkeelduiker. Gisteravond is er weer een exemplaar ontdekt bij de Oelemars, en omdat ik de soort al bijna zes jaar geleden voor het laatst in de regio heb gezien, besluit ik de vogel met een bezoek te vereren.

Bij aankomst hoef ik niet lang te zoeken. De roodkeelduiker dobbert als een volwaardige onderzeeër tussen 4 futen, waarbij ook meteen het verschil in grootte opvalt. Door de telescoop bewonder ik het gedrag van de vogel. Omdat er eerst voornamelijk wordt gezwommen kan ik wat foto’s maken met de telefoon door de telescoop.

Roodkeelduiker - Oelemars
Roodkeelduiker – Oelemars

Na de foto’s maak ik ook een filmpje welke hier te zien is.

Na een kwartier begint de vogel met foerageren, waarbij de vogel soms langdurig onder water is. Drie keer komt de vogel met prooi naar boven, erg tof om te zien. Tussendoor vliegt er ook nog een rode wouw over, hetgeen meteen mijn eerste dit jaar is. De machtige rover glijdt op zijn dooie gemakje richting het noordoosten. Een invallende scholekster is ook een nieuwe jaarsoort voor me in de regio, laat het voorjaar maar komen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s