Volop Lente

De temperatuur van de afgelopen dagen heeft er aan bijgedragen dat de Twentse fauna en flora volop ontwaakt. De sneeuwklokjes staan er al weer wat troosteloos bij maar dat geldt zeker niet voor een groot aantal andere voorjaarsbloeiers. Langs de rand van een sloot zie ik dat het speenkruid begint te bloeien en een aantal meter verder ontwaakt ook het klein hoefblad. Het aangename weer zorgt bovendien voor activiteit in het land van de amfibieën en reptielen. Afgelopen maandag berichtte ik al over mijn waarnemingen van de adder en levendbarende hagedissen, echter ook andere soorten uit deze soortgroep zijn meer dan de moeite waard!

Een van de eerste amfibieën die ontwaken uit de winterslaap is de kleine watersalamander. Na het ontwaken uit de winterslaap trekken de dieren richting het water om zich daar voort te planten. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden kan deze periode van jaar tot jaar verschillen maar meestal vind de trek plaats tussen de laatste decade van februari en de eerste decade van maart. Een van de gebieden waar de kleine watersalamander voorkomt is het Kristalbad. Afgelopen week zijn daar helaas 50 dieren doorgereden die de F35 fietssnelweg tussen Hengelo en Enschede wilden oversteken. Gelukkig spant de Paddenwerkgroep Hengelo zich in voor deze prachtige diersoort en zijn zij in gesprek met de gemeenten Hengelo en Enschede om voorzieningen aan te leggen zodat de amfibieën veilig hun voortplantingswateren kunnen bereiken, grote klasse! Onlangs trof ik een kleine watersalamander in een ander gebied waarbij het dier prima mee werkte voor het maken van een portret.

Kleine watersalamander - Bergvennen
Kleine watersalamander – Bergvennen

Een andere soort die de weg naar het water inmiddels gevonden heeft is de heikikker. De mannetjes van deze soort hebben bovendien de eigenschap gedurende een korte periode geheel blauw te kleuren als ze in het voortplantingswater aanwezig zijn. In tegenstelling tot het west Nederland, waar de soort ook in polders voorkomt is verspreiding op de hogere zandgronden zoals Twente voornamelijk beperkt tot veengebieden en vennen. Gisteren trof ik circa 30 kwakende mannetjes aan bij een ven in het Twentse land. De prachtige blauw uitgekleurde mannetjes waren echter niet te vinden. Het prachtige geluid was wel schitterend te horen. De onderstaande opname maakte ik een aantal jaar geleden in een ander natuurgebied in de buurt.

Een van de kikkers laat zich bovendien bevindt zich buiten het water en laat zich mooi fotograferen.

Heikikker
Heikikker

Tijdens het bestuderen van de kikkers laten ook de vogels zich niet onberoerd want ik zie een zwarte specht bij een vermoedelijke nestholte en mijn eerste overvliegende rode wouw van het seizoen. De roofvogel komt rustig aanflappen, wint wat hoogte en laat zich afglijden richting het noordoosten. Dergelijke waarnemingen kunnen mij niet vaak genoeg gebeuren!

Naast de levendbarende- en de zandhagedis wordt ook de muurhagedis tegenwoordig op een plek in Twente aangetroffen. De muurhagedis komt van oorsprong in midden en zuid Europa voor en de verspreiding in Nederland beperkt zich uitsluitend tot de stadsomheining van Maastricht. De Twentse populatie bestaat uit aangevoerde dieren van elders. Desondanks blijkt dat de dieren zich prima kunnen redden want tijdens een bezoek zie ik vier volwassen en jonge dieren. Vooral de volwassen dieren zijn mooi uitgekleurd en hoewel de populatie een niet- inheemse oorsprong kent zijn de dieren niet minder mooi!

Muurhagedis - volwassen  exemplaar
Muurhagedis – volwassen exemplaar

En dan zijn er nog natuurlijk de nachtvlinders, de soortgroep waar ik me momenteel veel mee bezig hou. Controle op de smeer heeft de afgelopen dagen naast enkele oude bekenden, ook wat nieuwe gezichten opgeleverd. Naast de eerder aangetroffen dubbelstip- en tweestreepvoorjaarsuil hebben nu ook de andere algemeen voorkomende voorjaarsuilen de weg naar de smeerplekken gevonden. Het gaat daarbij om de variabele voorjaarsuil, de kleine voorjaarsuil en de nunvlinder.

Kleine voorjaarsuil - Saasveld
Kleine voorjaarsuil – Saasveld
Variabele voorjaarsuil - Saasveld
Variabele voorjaarsuil – Saasveld
Nunvlinder - Hasseler es
Nunvlinder – Hasseler es
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s