Smeren en dwergen

Ondanks de koude buitentemperatuur waag ik vanavond wederom een smeer poging om nachtvlinders te lokken. De afgelopen dagen heb ik dit meermaals geprobeerd, maar telkens waren de omstandigheden niet optimaal. Afgelopen vrijdag was de temperatuur goed maar stond er op locatie te veel wind, terwijl zaterdag de temperatuur niet optimaal was. Toch is het zogenaamde “smeren of stropen” een uitermate spannende bezigheid, waarbij door het aanbrengen van een zoete stof wordt getracht nachtvlinders te lokken. Essentieel daarbij vormt de aanwezigheid van gist, zodat de geur van rottend fruit of sap van bomen kan worden nagebootst.

Een goed recept voor het maken van smeer is te vinden op http://www.vlindernet.nl. Het bestaat uit appelstroop, suiker, schenkstroop, appelmoes en overrijpe bananen. Dit mengsel wordt verhit tot alle suiker is opgelost. Aan dit brouwsel wordt de droesem van een of twee speciaal biertjes toegevoegd waardoor de gisting goed op gang kan komen. voorafgaand aan het veldbezoek voeg ik nog een scheutje rum toe voor een extra aantrekkingskracht.

De stroop kan overal worden aangebracht, in tuinen, bossen parken, etc. Ruwe oppervlaktes of bomen met een ruwe stam zijn het meest geschikt omdat het goedje daar beter op blijft zitten. Na het zetten van de vallen kunnen deze na een uur worden gecontroleerd op de aanwezigheid van vlinders. Tegen de verwachting in (een temperatuur van 4 graden lijkt minimaal) zit er nog een vlinder op de smeer. Het is een wachtervlinder, een van de soorten die momenteel vliegt. De vlinder laat zich fraai bekijken. En is eenvoudig op naam te brengen vanwege de opvallende witte vlek met twee satellietvlekjes.

Wachtervlinder op smeer - Saasveld
Wachtervlinder op smeer – Saasveld

Na de ronde kijken we nog even achter een van de luiken of er nachtvlinders achter zitten. Tot onze verbazing zitten er minimaal twee gewone dwergvleermuizen achter de luiken! Erg leuk om de soort overwinterend in de tuin te hebben!

Gewone dwergvleermuis achter de luiken - Saasveld
Gewone dwergvleermuis achter de luiken – Saasveld

De komende weken zal een toenemend aantal voorjaarsnachtvlinders actief worden, waarbij er ook verschillende soorten kunnen worden gelokt met smeer, opletten dus allemaal!

Advertenties

Een reactie op “Smeren en dwergen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s